//Chef Junior
Welcome!


Assalamualaikum ,Annyeong ! We're are Nur Adawiyah and Nur Atirah . We Want to share some recipe that we always made . So enjoy , and do the food using our recipes :)

Diary About Links Recipes

Tagboard




Big thanks!


Template made by : MohaAre-Qil
Image support by : Google
Header by : Syamim
Best view : Google Mozilla Re.designer : Izyanyancinnamon Edit by : AdawiyahAtirah


Cream Puff , Puff !!

Tumblr_m2w8l1qjel1rnm3lvo1_500_large

Assalamualaikum , Ola` !

Hi fellas , dah lama kiteorang tak update resipi kan ? Kiteorang berdua punya komputer rosak . So , that;s why lahh . But , sokayy . Kiteorang nak kasi cream puff yang sangat puffpuff nie . Haha XD . So , get ready okay ? Kiteorang kasi dengan castard filling okayy .

Bahanbahan :

  • 1/2 cawan butter (125g)
  • 1 cawan air (250ml)
  • 1 cawan tepung gandum  (150g) *diayak*
  • secubit garam
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Caracara

  1. Masuk kan butter dan air dalam periuk. Didihkan atas api. Bila dah mendidih dan butter tu larut, masuk kan tepung gandum yang telah di ayak. 
  2. Kacau laju-laju sampai tepung tu tak melekat pada periuk. Laju gila tau ! Macam jadi doh nak buat roti tu. Pastu tutup api. Ketepikan adunan dalam bekas lain
  3. Masuk kan empat biji telur. Korang janagn lah mauskkan 4 biji terus -.- Kiranya pukul sebiji telur, kacauuuu. Pukul lagi sebijik telur, kacauuu. Sampai lah habis empat biji telur. Ni bukan pukul atas api tau. Masuk kan adunan dalam bekas biasa je. Then , masukkan esen vanilla tuu . 
  4. Lepas tuh kacau lah . Nanti die jadi adunan macam buat kek kann ? Memang penat sikitlah ,
  5. Lepas tuh , korang masukkan dalam plastik then potong hujung lahh . Kalau ada piping bag and nozzle lagi baguslahh . Lepas tuh susun lah atas loyang . Loyang tuh korang alas aluminium foil ... Pastu sapu butter .
  6. Bakar dalam oven selama 25 minit dengan suhu drjh 200c . Bila dah keperangan tuh , boleh lah bawak ekluar okayy .
Filling castard die pulak . 

Bahanbahan :

  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 susu besar tepung kastard
  • 1 1/2 cawan fresh milk (we use susu dutch lady)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 sudu besar gula (4 pon bolehhhh )
Caracara :

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk .. Kacau sebati atas api okay .
  2. Api sederhana tau . Jangan lah kuat sangat okayy .
  3. Lepas tu korang belah lah tengah cream puff tuh then masukkan filling ni . 
  4. Nak masukkan tu buat lah cara piping beg version plastik tu . 

Then , kalau nak lagi cantik , ayak aising sugar pastu taburlah dekat atas cream puff tu . Macam gambar atas tuu . And if you can see , Filling die colour pink kan ? Korang letak je pewarna colour dalam tuh . Cantik kann ? Okeylah , sampai sini je . Byebye !







Comment about this recipe when you have try it :)

0 Chef in the house