Pavlova
Assalamualaikum and Hello fellas . Okeyy , semalam baru kiteorang update resipi cake pops yang sedap sangat . Theeeeen , harini kiteorang nak update lagi untuk menggantikan sebelom ni yang lama gile tak update , right ? Today , we wanna give you pavlova recipe . Pavlova nie sedap lah . Dia creamy and sooo manis . So let start now okeyy .
Bahan bahan :
- 4 Biji telur ayam
- 3/4 cawan gula castor
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh cuka makan
- 1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan bahan topping :
- Secawal @ 250 ml whipping cream
- Buah buahan
Caracara memasak :
- Sbelum menyiapkan adunan , panaskan oven dengan kepanasan 140 darjah celcius .
- Then bile dah mula masak tuuu , baru turunkan suhu dalam 120 - 100 darjah celcius .
- Mula mula tu , asingkan dulu telur putih ngan telur kuning . Ambik telor putih je .
- Kemudian , putar telur sampai gebu .
- Seterusnya , masukkan gula kastor sikit demi sikit . jangan berhenti putar pulak , sambil putar tu masukkan je gula tu .
- Lepastuu , putar sampai kental . Sambil tu , masukkan tepung jagung . Then putar lagi dalam 3 minit .
- Masukkan cuka ngan esen vanilla guna spatula .
- Pastu kacau balik sampai adunan sebati .
- Then , ambik dulang pembakar pastu lapikkan dengan kertas minyak . Lepastu korang letaklah adunan tadi atas tu .
- Make sure time korang bentukkan adunan tu , jangan tebal sangat jangan nipis sangat .
- Kemudian , masuk dalam oven . Suhu antara 120 - 100 darjah celcius .
- Bakar dalam masa satu jam 15 minit .
Cara buat topping :
- Putar whipping cream dengan kelajuan tinggi . Putar putar putar , sampai lah kental .
- Sapu krim kat seluruh pavlova tu , then korang hias lah buah buahan tu sesuka hati koranglah .
Okay dah siap . Sekarang korang boleh lah try buat pavlova . Entah entah lagi sedap :') Hehe , good luck koranggg ^^ Bye , Assalamualaikum .
Comment about this recipe when you have try it :)
0 Chef in the house